Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Στοματική υγεία και εγκυμοσύνη

Στοματική υγεία και εγκυμοσύνηΗ εγκυμοσύνη επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μιας γυναίκας, συμπεριλαμβανομένη και την στοματική της υγεία. Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στα ούλα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένες μάλιστα παρατηρούν ότι τα ούλα τους φαίνονται πιο κόκκινα και αιμορραγούν όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους. Όλες αυτές οι αλλαγές αναφέρονται ως «ουλίτιδα εγκυμοσύνης». Μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από τον δεύτερο μήνα. Η κατάσταση τείνει να κορυφωθεί γύρω στον όγδοο μήνα. Μετά τη γέννηση του μωρού συνήθως επανέρχονται στην φυσική τους κατάσταση.

Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης είναι πιο συχνή στο μπροστινό μέρος του στόματος. Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με αυτά της κοινής ουλίτιδας, αλλά μερικές από τις αιτίες είναι διαφορετικές. Όπως για παράδειγμα τα αυξημένα επίπεδα ορμονών.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το επίπεδο της προγεστερόνης στο σώμα μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερο από το κανονικό. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα. Επίσης, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αντιδρά στα βακτήρια που προκαλούν ουλίτιδα.


Για να ελαχιστοποιήσει η γυναίκα τις επιπτώσεις της ουλίτιδας εγκυμοσύνης, θα πρέπει να εφαρμόζει καλή στοματική υγιεινή: Να βουρτσίζει δύο φορές την ημέρα τα δόντια της και μην παραλείπει να χρησιμοποιεί μεσοδόντια βουρτσάκια ή νήμα. Δεν είναι σαφές εάν τα στοματικά διαλύματα με βάση το αλκοόλ έχουν αρνητική επίδραση στην εγκυμοσύνη. Καλό θα είναι οι οδοντίατροι να ελέγχουν την υγεία των ούλων κατά την περίοδο αυτή, καθώς μπορεί να μειωθεί με έναν επαγγελματικό καθαρισμό. Όμως πιο επιθετικές θεραπείες, όπως μια περιοδοντική χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να αναβληθούν.