Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Άγχος και σφίξιμο δοντιών

τρίξιμο δοντιών
Πάρτε μια βαθιά αναπνοή και χαλαρώστε. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει κάποιες ανεπιθύμητες βλάβες για την υγεία του στόματος, όπως λείανση των δοντιών. Γνωστό και ως βρουξισμός, είναι η κίνηση που κάνετε να σφίγγετε τα δόντια σας, ή να τα γλιστράτε σφικτά μπρός – πίσω. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει ασυνείδητα ενώ κοιμάστε. Αν και δεν θεωρείται επικίνδυνη διαταραχή, προκαλεί βλάβες σε πολλά επίπεδα όπως, δόντια, άρθρωση, μύες, ενώ ως σύμπτωμα προκαλεί μυαλγίες και κεφαλαλγίες. Μπορεί να οδηγήσει σε πόνο της γνάθου, πονοκεφάλους καθώς και μόνιμη βλάβη στα δόντια.

Αυτό γιατί θίγεται όχι μόνον η δομή του δοντιού (λείανση), προκαλώντας υπερευαισθησία σε χημικούς και θερμικούς παράγοντες, αλλά και σε επίπεδο περιοδοντίου, καθώς απορροφούνται τα ούλα προκαλώντας ουλίτιδα, ενώ μπορεί να προκληθούν ακόμα και κατάγματα.

Εφόσον έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα, η αποφυγή σκληρών τροφίμων και η μάσηση τσίχλας, το μασάζ στους μύες του αυχένα και του προσώπου, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση και τη μείωση του πόνου. Όπως επίσης και η πόση άφθονου νερού. Οι οδοντίατροι μπορεί να σας παράσχουν και ένα νάρθηκα στόματος για να προστατεύσετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως επίσης να συστήσουν ένα μυοχαλαρωτικό, όπως μαγνήσιο Mg2.