Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Αλτσχάιμερ και στοματική υγιεινή

Alzheimer και στοματική υγιεινήΠέρα από τη φθορά των δοντιών η καλή οδοντική υγιεινή είναι ιδιαίτερα σημαντική!

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η κακή οδοντική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών, ουλίτιδα (περιοδοντίτιδα) και κακή αναπνοή. Μπορεί όμως να σχετίζεται και με ακόμα πιο σοβαρές ασθένειες.

Το 2010, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της φλεγμονής των ούλων και της νόσου του Αλτσχάιμερ, αφού επανεξετάστηκαν 20 χρόνια στοιχείων σχετικά με την συσχέτιση αυτή.

Ωστόσο, ο αριθμός των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν αρκετά μικρός. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 152 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη Glostrop Aging Study – μελέτη που εξετάζει την ψυχολογική, ιατρική και στοματική υγεία των ανδρών και γυναικών της Δανίας. Η μελέτη διήρκεσε 20 χρόνια και τελείωσε το 1984, όταν τα άτομα ήταν πάνω από την ηλικία των 70 ετών. Συγκρίνοντας τη γνωστική λειτουργία στις ηλικίες 50 και 70, η ομάδα της NYU διαπίστωσε ότι η ασθένεια των ούλων στην ηλικία των 70 ετών συσχετιζόταν έντονα με χαμηλές βαθμολογίες για τη γνωστική λειτουργία.

Η ανάλυση έδειξε ότι ένα βακτήριο – Porphyromonas gingivalis – υπήρχε στα δείγματα εγκεφάλου των ατόμων με Αλτσχάιμερ αλλά όχι στα δείγματα από τους εγκεφάλους ανθρώπων που δεν είχαν Αλτσχάιμερ. Αυτό που ήταν ενδιαφέρον ήταν ότι το P. gingivalis συνήθως συνδέεται με χρόνιες ασθένειες των ούλων.