Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Εξαγωγή δοντιού

εξαγωγή δοντιούΓενικά ισχύει ότι όταν ένα δόντι καταστρέφεται από τερηδόνα, ο οδοντίατρος θα προσπαθήσει να το αποκαταστήσει με ένα σφράγισμα, ή μία απονεύρωση και θήκη, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου το δόντι έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή κι έχει αποκτήσει μεγάλη κινητικότητα λόγω περιοδοντικής καταστροφής και δεν θεραπεύεται. Σε αυτή την περίπτωση η μόνη λύση είναι η εξαγωγή του δοντιού.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε εξαγωγή ενός δοντιού είναι τα Νεογιλά δόντια που καθυστερούν να αποπέσουν και εμποδίζουν την ανατολή των μονίμων, σε ασθενείς που κάνουν ορθοδοντική αγωγή και χρειάζονται εξαγωγή κάποιων δοντιών για να υπάρξει αρκετός χώρος να διευθετηθούν τα υπόλοιπα δόντια στη σωστή σειρά και όταν υπάρχουν Έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι φρονιμήτες  χρειάζεται να εξάγονται όταν δεν έχουν ευνοϊκοί φορά ανατολής, όταν έχουν τερηδονιστεί αφού η πρόσβαση με την οδοντόβουρτσα εκεί δεν είναι πάντα εύκολη, και όταν τα ούλα που τους περιβάλλουν έχουν πρηστεί και πονάνε λόγω περιστεφανίτιδας.

Υπάρχουν δύο τύποι εξαγωγών. Η απλή εξαγωγή, που αφορά σε δόντια που έχουν ανατείλει μέσα στο στόμα. Πρώτα ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί έναν μοχλό, που χαλαρώνει την σύνδεση του δοντιού από τους περιοδοντικούς ιστούς και μετά χρησιμοποιεί μία οδοντάγρα, με την οποίο τελικά αφαιρεί το δόντι. Στο τέλος γίνεται ο καθαρισμός του κενού χώρου που απομένει μετά την εξαγωγή και η χειρουργική εξαγωγή, που αφορά σε έγκλειστα δόντια που δεν έχουν ανατείλει στο στόμα, ή σε σπασμένα δόντια ή σε εναπομείνασες ρίζες δοντιών που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ή πιο χαμηλά από τα ούλα. Ο οδοντίατρος με τα κατάλληλα εργαλεία κάνει μία τομή στο ούλο, για να απελευθερώσει το δόντι, το αφαιρεί, γίνεται καθαρισμός του κενού χώρου και συρραφή με ράμματα.

Όλες οι εξαγωγές γίνονται με τοπική ή στελεχιαία αναισθησία αν πρόκειται για δόντι της κάτω γνάθου, ενώ αυτό που ίσως νιώθετε κατά την διάρκεια της εξαγωγής είναι μια ελαφρά πίεση, αλλά σε καμία περίπτωση πόνο εφόσον θα έχει επιτευχθεί επαρκής αναισθησία.

Μια επιπλοκή που μπορεί να προκληθεί είναι το ξηρό φατνίο. Εμφανίζεται 2-3 μέρες μετά την εξαγωγή δοντιού, είναι αρκετά επώδυνο, με συνοδή κακοσμία στόματος και δημιουργείται όταν το φατνίο δηλαδή η περιοχή που  βρισκόταν το δόντι πριν την εξαγωγή μολύνεται και δεν επουλώνεται λόγω της απουσίας σχηματισμού θρόμβου. Οι αιτίες στις οποίες οφείλεται είναι κυρίως: το κάπνισμα αμέσως μετά την εξαγωγή, κακή στοματική υγιεινή, απομύζηση του τραύματος, η έλλειψη από τον οργανισμό βιταμίνης  C και D.  Η  θεραπεία του περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα-αντιφλεγμονώδη και καθημερινή πλύση του τραύματος από τον οδοντίατρο.

Η περιοχή της εξαγωγής επουλώνεται σχετικά γρήγορα. Πλήρης ίαση μιας απλής εξαγωγής δοντιού αναμένεται σε μία έως δύο εβδομάδες. Μετά από μια χειρουργική εξαγωγή δοντιού, η περιοχή των ούλων θα επουλωθεί μετά από τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Η αποκατάσταση του οστού της γνάθου μπορεί να διαρκέσει τρεις έως έξι μήνες.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

Μην φάτε ή πιείτε ζεστά υγρά έως να φύγει η αίσθηση μουδιάσματος για να αποφύγετε τραυματισμούς από δάγκωμα ή έγκαυμα. Όχι έντονες πλύσεις του στόματος, απόχρεμψη, πόση από καλαμάκι για 3 ημέρες ώστε να μην επιβαρυνθεί το τραύμα. Μην τραβάτε πίσω τα χείλια ή τα μάγουλα σας για να δείτε το εσωτερικό γιατί μπορεί να ενοχλήσει την περιοχή της επέμβασης και να αυξήσει της επιπλοκές.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Είναι πολύ σημαντικό την πρώτη ημέρα της επέμβασης να τρώτε κρύα, υδαρή τροφή. Επίσης σημαντικό είναι να μην μασάτε από την περιοχή της επέμβασης για 1 εβδομάδα. Για τις επόμενες 3 ημέρες προτιμήστε μαλακές, θρεπτικές τροφές. Συνιστούμε τυρί cottage, σούπες, αυγό, γιαούρτι, μακαρόνια, ζελέ κλπ. Το είδος της διατροφής σας καθορίζεται από τις προτιμήσεις σας αλλά και από τις δυνατότητες μάσησης που προσωπικά θα έχετε μετά την επέμβαση. Αποφύγετε όξινες και σκληρές τροφές. Πίνετε πολλά υγρά και προσπαθήστε να τρέφεστε καλά.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ: Μια ελαφριάς μορφής αιμορραγία είναι φυσιολογική για αρκετές ώρες μετά την επέμβαση. Είναι φυσιολογικό να βλέπετε μία ροζ απόχρωση στο σάλιο σας. Σε περίπτωση επίμονης αιμορραγίας μην πλένετε το στόμα, τοποθετήστε ένα βρεγμένο σακουλάκι τσαγιού σε μία γάζα στην επίμαχη περιοχή και εφαρμόστε άμεση πίεση στο σημείο για 15-20 συνεχόμενα λεπτά. Διατηρείτε το κεφάλι σας σε όρθια θέση.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ-ΑΛΚΟΟΛ: Μην καπνίζετε ή πίνετε αλκοόλ καθώς αυτά καθυστερούν την επούλωση. Μην καταναλώνετε αλκοόλ εφόσον δέχεστε φαρμακευτική αγωγή.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Την ίδια ημέρα μετά την επέμβαση ξεκουραστείτε καθώς θα νιώθετε το κεφάλι σας βαρύ. Μην σκύβετε και μην σηκώνετε βαριά αντικείμενα για 24 ώρες. Όχι έντονη άσκηση για 3 ημέρες.

ΠΡΗΞΙΜΟ: Το πρήξιμο μπορεί να μειωθεί τοποθετώντας μία κρύα κομπρέσα στο πρόσωπο κάθε 20 λεπτά και για 20 λεπτά κάθε φορά για τις πρώτες 24 ώρες. Κρατάτε το κεφάλι σας όρθιο χρησιμοποιώντας μαξιλάρια όταν ξαπλώνετε.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Ακολουθήστε πιστά την φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα τις οδηγίες που θα σας έχουμε δώσει. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε την αγωγή με γεμάτο στομάχι και ένα ολόκληρο ποτήρι νερό. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μην λάβετε ασπιρίνη μετά την επέμβαση. Σε περίπτωση που λαμβάνετε αγωγή αντισύλληψης, σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει περίπτωση τα αντιβιοτικά να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της.

ΝΑΥΤΙΑ: Για να αποφύγετε την περίπτωση ναυτίας μετά την αναισθησία ή λόγω χρήσης παυσίπονων και λοιπών φαρμάκων, πίνετε υγρά και προσπαθήστε να καταπίνετε όσο λιγότερο αίμα γίνεται. Προσπαθήστε να πάρετε την αγωγή σας μαζί με τροφή και πολλά υγρά. Εάν τα παραπάνω δεν είναι αποτελεσματικά, επικοινωνήστε μαζί μας.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ: Αφού παρέλθουν 24 ώρες από την επέμβαση, κάνετε απαλές πλύσεις με ¼ του κουταλιού του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, 3 φορές την ημέρα ή με στοματικό διάλυμα Therasol ή PlackOut έως να κοπούν τα ράμματα.

Μετά από την περιοδοντική σας επέμβαση, πρέπει να διατηρήσετε κατάλληλη στοματική υγιεινή στην περιοχή της εγχείρησης για να βοηθήσετε στην επούλωση. Μετά από την 2η ημέρα, βουρτσίστε προσεκτικά τα δόντια που δεν βρίσκονται στην περιοχή της επέμβασης. Τα ούλα και τα κάτω μέρη των δοντιών πρέπει να καθαριστούν με μία βρεγμένη γάζα. Μπορείτε να κάνετε χρήση του νήματος απαλά μετά από 2-3 εβδομάδες. Μπορείτε να επανέλθετε σε κανονικό ρυθμό βουρτσίσματος μετά από 3 εβδομάδες.

Μπορεί να προσέξετε ένα λευκό στρώμα γύρω από την περιοχή της επέμβασης, κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό. Εάν έχουμε πάρει μόσχευμα μαλακού ιστού από την υπερώα, μπορεί να σας έχουμε τοποθετήσει νάρθηκα που να καλύπτει την υπερώα σας. Αυτός ο νάρθηκας θα πρέπει να παραμείνει στην θέση του για 48 ώρες. Μετά το πέρας αυτών των ωρών μπορείτε να αφαιρέστε το νάρθηκα, να ξεπλύνετε απαλά και αμέσως να το επανατοποθετήσετε επάνω στην δότρια περιοχή. Μετά από 1 εβδομάδα, αφαιρείτε το νάρθηκα κατά την διάρκεια της νύχτας, για να ενισχυθεί η επούλωση. Σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το νάρθηκα τις 2 πρώτες εβδομάδες.

Μετά από περιοδοντική επέμβαση μπορεί να παρουσιαστεί ευαισθησία στα δόντια. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη στοματική υγιεινή και με την χρήση ειδικής οδοντόκρεμας που θα σας προτείνουμε.

ΡΑΜΜΑΤΑ/ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΟΝΙΑ: Τις πρώτες 3-4 μέρες μπορεί τα ράμματα να σας ενοχλήσουν λίγο, διότι καθώς επουλώνεται το τραύμα θα νιώθετε ένα τράβηγμα. Εάν τα ράμματα χαλαρώσουν ή φύγουν μέσα σε 3 ημέρες, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε.

Εάν στο στόμα σας έχουμε τοποθετήσει χειρουργική κονία, μην την αφαιρέσετε. Η κονία θα πρέπει να μείνει στην θέση της για 1 εβδομάδα έστω και αν σας προκαλεί ενόχληση. Εάν η κονία φύγει πρωτύτερα από το επιθυμητό, δεν είναι επείγον αλλά θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μας ενημερώσετε.

Θα πρέπει να μας επισκεφτείτε πάλι για να αφαιρεθούν η χειρουργική κονία και τα ράμματα. Μια ώρα πριν σας αφαιρεθούν τα ράμματα μπορείτε να λάβετε ένα παυσίπονο για να ελαττώσετε την ευαισθησία. Εάν χρειάζεστε χημειοπροφύλαξη θα σας ενημερώσουμε για την αγωγή που θα χρειαστείτε μια ώρα πριν την αφαίρεση.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις είμαστε πάντα στην διάθεσή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *