Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Είναι τα ζητήματα της στοματικής υγείας γενετικά;

Είναι τα ζητήματα της στοματικής υγείας γενετικά;Οι γονείς μας εκτός το χρώμα των ματιών, την αίσθηση του χιούμορ και τα γενικότερα χαρακτηριστικά μας, μπορεί να μας κληροδότησαν και με αυξημένο κίνδυνο για να αντιμετωπίσουμε οδοντικά προβλήματα.

Τα οδοντιατρικά θέματα μπορούν να προέρχονται από την οικογένεια και δεν αναφερόμαστε μόνο στις κακές συνήθειες που μπορεί να έχουμε αποκτήσει. Πολλές συνθήκες στοματικής υγείας έχουν κληρονομική βάση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε ορισμένες καταστάσεις, ακόμα και να φροντίζουμε καλά τα δόντια μας.

Για να έχουμε εικόνα των “κινδύνων” που μπορεί να διατρέχουμε, μπορούμε απλά να μάθουμε εάν οι συγγενείς μας έχουν ιστορικό με κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις.

1. Περιοδοντίτιδα

Το 30% του πληθυσμού έχει  γενετική προδιάθεση για ουλίτιδα. Χαρακτηριζόμενη από ούλα που φλεγμένουν, αυτό το κοινό πρόβλημα όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών και οστών. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να προστατεύσει τα ούλα και τα δόντια. Εφόσον η περιοδοντίτιδα έχει εκδηλωθεί σε άλλα μέλη της οικογένειάς ενημερώστε τον οδοντίατρό σας.

2. Ο καρκίνος του στόματος

Αυτή η θανατηφόρα ασθένεια είναι υπεύθυνη για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο. Αν και οι επιλογές για τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα και η κατάχρηση οινοπνεύματος είναι οι κορυφαίοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του στόματος, η γενετική μπορεί επίσης να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο. Οι άνθρωποι που φέρουν ορισμένους γενετικούς δείκτες έχουν βρεθεί ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Μπορείτε να μειώσετε βέβαια τον κίνδυνο διακόπτοντας το κάπνισμα, μειώνοντας το αλκοόλ και διατηρώντας μια ισορροπημένη διατροφή.

3. Μη ευθυγραμμισμένα δόντια

Εάν χρειάζεστε σιδεράκια, πιθανότατα δεν είστε ο μόνος στην οικογένεια. Η γενετική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του μεγέθους της γνάθου σας. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση ή μεγάλα  κενά ανάμεσα στα δόντια. Εάν η κακή ευθυγράμμιση των δοντιών είναι κοινό πρόβλημα στην οικογένειά σας, η πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να ωφελήσει πολλούς νέους ασθενείς, επιτρέποντας την ανάπτυξη οστών και δοντιών σωστά και να αποτρέψουν σοβαρότερα προβλήματα.