Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Θηλασμός και οδοντιατρική υγεία

Θηλασμός και οδοντιατρική υγείαΟ θηλασμός είναι μια από τις πρώτες (και πιο προσωπικές) αποφάσεις που κάνει μια μητέρα για το μωρό της. Μπορεί να βοηθήσει το σώμα του μωρού σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να μειώνει τους κινδύνους για την υγεία, όπως το άσθμα, τις μολύνσεις των αυτιών και την παιδική παχυσαρκία. Οι μητέρες που θηλάζουν μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Γνωρίζατε όμως ότι ο θηλασμός μπορεί να επηρεάσει την οδοντική υγεία, τόσο του μωρού, όσο και της μητέρας;

Πρόσφατες μελέτες  του περιοδικού American Dental Association διαπίστωσαν ότι τα μωρά που θηλάζονταν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν θέματα ευθυγράμμισης δοντιών, όπως ανοιχτά δαγκώματα, crossbites και overbites, από αυτά που θηλάζουν για μικρότερο χρονικό διάστημα, ή και καθόλου.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το μωρό που θηλάζει αποκλειστικά δεν θα χρειαστεί σιδεράκια κάποια στιγμή. Άλλοι παράγοντες, όπως η γενετική, η χρήση πιπίλας και το πιπίλισμα του αντίχειρα, επηρεάζουν την ευθυγράμμιση. Το καλύτερο που πρέπει να κάνει η μαμά είναι να επισκεφτεί τον οδοντίατρο και να βεβαιωθεί ότι τα δόντια του μωρού βγαίνουν την κατάλληλη στιγμή και ότι μόνιμα δόντια κατεβαίνουν σωστά.

Ένα ερώτημα που εμφανίζεται συχνά σε πίνακες μηνυμάτων γονέων και συνομιλίες με νέες μητέρες: Πρέπει να σταματήσω το θηλασμό όταν το μωρό μου αρχίσει να βγάζει δοντάκια;

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά θηλασμό για το πρώτο έτος της ζωής ενός μωρού. Θα πρέπει να σταματήσετε το θηλασμό μόνο όταν νομίζετε ότι είναι το καλύτερο για εσάς και το μωρό, αλλά όχι επειδή βγάζει τα πρώτα του δόντια.