Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Καρκίνος του στόματος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

καρκίνος στόματοςΟ καρκίνος του στόματος είναι ο έκτος συνηθέστερος καρκίνος, ο οποίος αντιπροσωπεύει 30.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο – και 8.000 θανάτους. 1 Αν δεν γίνει διάγνωση και θεραπεία στα αρχικά στάδια του, ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εξαπλωθεί, οδηγώντας σε χρόνιο πόνο, παραμόρφωση του προσώπου και του στόματος, ακόμη και θάνατο.

Ο καθένας μπορεί να πάθει καρκίνο του στόματος. Άτομα με εθισμό στην κατανάλωση αλκοόλ και όσοι καπνίζουν ή χρησιμοποιούν άλλα προϊόντα καπνού βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο. Αν και είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, νέα έρευνα δείχνει ότι οι νέοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύσσουν καρκίνους του στόματος που σχετίζονται με τον ιό ανθρώπινου θηλώματος (HPV).

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει
Τα καλά νέα; Ο καρκίνος του στόματος ανιχνεύεται και αντιμετωπίζεται με υψηλό ποσοστό επιβίωσης του ασθενούς, αρκεί να διαγνωστεί έκγαιρα. Ένας από τους πολλούς λόγους που πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο σας.  Ως μέρος της εξέτασης, οι οδοντίατροι ελέγχουν για δείκτες καρκίνου του στόματος, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης για θρόμβους ή ακανόνιστο ιστό στο στόμα, το κεφάλι και το λαιμό σας. Μια βιοψία συνίσταται εάν κάτι φαίνεται ανησυχητικό.

Προειδοποιητικά σημάδια
Θα πρέπει επίσης να κάνετε τις δικές σας εξετάσεις για να ελέγξετε τα σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης. Επικοινωνήστε αμέσως με τον οδοντίατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Οι πληγές παραμένουν περισσότερο από δύο εβδομάδες
  • Οίδημα ή όγκοι οπουδήποτε μέσα ή κοντά στο στόμα ή το λαιμό σας
  • Λευκά ή κόκκινα μπαλώματα στο στόμα σας ή στα χείλη σας
  • Επαναλαμβανόμενη αιμορραγία από το στόμα ή το λαιμό
  • Δυσκολία στην κατάποση ή επίμονη βραχνάδα