Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Οδοντιατρικές ακτινογραφίες

ακτινογραφίες δοντιώνΕίναι οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες ασφαλείς;

Οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες είναι ειδικές απεικονίσεις των σκληρών ιστών του στόματος, δηλαδή των δοντιών και των οστών των γνάθων και είναι ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος διάγνωσης και ανίχνευσης βλάβης τόσο των δοντιών όσο και ασθενειών που δεν μπορούν να παρατηρηθούν με γυμνό μάτι.

Αποτελούν βοηθητικό διαγνωστικό εργαλείο καθώς επιτρέπουν στον οδοντίατρο να λάβει πληροφορίες που αφορούν αρχόμενες τερηδόνες μεταξύ των δοντιών, τερηδόνες κάτω από υπάρχουσες αποκαταστάσεις, κατάγματα ριζών, ακρορριζικές αλλοιώσεις ή κύστες, περιοδοντική νόσο, παρουσία εγκλείστων δοντιών κα. Οι πληροφορίες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή διάγνωση, τον καθορισμό του σχεδίου θεραπείας, την παρακολούθηση της θεραπείας, την εξέλιξη μιας βλάβης.

Στις μέρες μας ο οδοντιατρικός εξοπλισμός και διαδικασία λήψης ακτινογραφιών έχουν σχεδιαστεί για να περιορίζουν την έκθεση του σώματος στην ακτινοβολία και λαμβάνεται κάθε προφύλαξη για να εξασφαλιστεί ότι η έκθεση στην ακτινοβολία είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα ακτινοβολίας που λαμβάνεται είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σύγκριση με άλλες φυσικές πηγές ακτινοβολίας όπως η πτήση με αεροπλάνο.

Στα παιδιά βγάζουμε ακτινογραφίες;

Στα παιδιά βγάζουμε ακτινογραφίες. Γίνεται όμως προσπάθεια να λαμβάνονται μόνο όταν είναι απόλυτα απαραίτητες. Για μεγαλύτερη προστασία των μικρών ασθενών μειώνεται η δόση της ακτινοβολίας ανάλογα με την ηλικία και τον σωματότυπο. Επιπλέον, όπως όλοι οι ασθενείς, φοράνε ειδικά κολάρα ή και ποδιές ακτινοπροστασίας που έχουν μόλυβδο.

Σε εγκύους βγάζουμε ακτινογραφίες;

Στις εγκύους αποφεύγεται η λήψη ακτινογραφιών, εκτός εάν είναι εντελώς απαραίτητη. Βέβαια, οι ψηφιακές ακτινογραφίες έχουν χαμηλή δόση ακτινοβόλησης και έτσι δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει κάποια βλάβη στο έμβρυο. Παρόλα αυτά είναι απαραίτητη η συνεννόηση μεταξύ οδοντιάτρου, γυναικολόγου και ασθενή για την τελική απόφαση. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η γαλουχία δεν επηρεάζεται από τις ακτινογραφίες.