Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Οστεοπόρωση και στοματική υγεία

Οστεοπόρωση - στοματική υγείαΟστεοπόρωση και στοματική υγεία

Είναι σημαντικό οι οδοντίατροι που σας εξετάζουν να γνωρίζουν όλα τα φάρμακα που παίρνετε, καθώς ορισμένα από αυτά μπορεί να επηρεάζουν την οδοντιατρική σας θεραπεία. Για παράδειγμα στην περίπτωση λήψης φαρμάκων που βοηθούν στην ενίσχυση των οστών, τα φάρμακα αυτά έχουν συσχετιστεί με μια σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται οστεονέκρωση της γνάθου. Φάρμακα όπως το Fosamax, Didronel και Bonviva, λαμβάνονται από το στόμα για να βοηθήσουν στην πρόληψη ή θεραπεία της οστεοπόρωσης και της νόσου Paget, μιας διαταραχής που προκαλεί μη φυσιολογική καταστροφή και επανεμφάνιση οστού σε παραμόρφωση. Άλλοι αντινεοπλαστικοί παράγοντες, όπως Bonviva IV, Reclast ή Prolia, χορηγούνται με ένεση. Υψηλότερη και πιο συχνή δοσολογία αυτών των παραγόντων δίνεται ως μέρος της θεραπείας του καρκίνου για τη μείωση του οστικού πόνου και της υπερασβεστιαιμίας της κακοήθειας (ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα) που σχετίζεται με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, καρκίνο του προστάτη και πολλαπλό μυέλωμα.

Πώς επηρεάζουν αυτά τα φάρμακα τα οδοντιατρικά θεραπευτικά προγράμματα;

Δεν είναι δυνατόν να πούμε ποιος θα αναπτύξει την οστεονέκρωση και ποιος όχι. Οι περισσότεροι άνθρωποι (πάνω από το 90%) που έχουν διαγνωστεί με οστεονέκρωση της σιαγόνας που σχετίζονται με αυτά τα φάρμακα είναι ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν ή έχουν λάβει επαναλαμβανόμενες υψηλές δόσεις μέσω έγχυσης. Το άλλο 10% έλαβε πολύ χαμηλότερες δόσεις αυτών των φαρμάκων για θεραπεία της οστεοπόρωσης. 

Είναι απαραίτητο για οποιονδήποτε θα ξεκινήσει θεραπεία οστεοπόρωσης να δει τον οδοντίατρό του πριν από την έναρξη της θεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο, εσείς και ο οδοντίατρος σας μπορείτε να διασφαλίσετε ότι έχετε καλή στοματική υγεία και θα αναπτύξετε ένα σχέδιο που θα κρατήσει το στόμα σας υγιές κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Τα συμπτώματα οστεονέκρωσης της γνάθου περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά:

  • πόνο, οίδημα ή λοίμωξη των ούλων ή της γνάθου
  • πληγές στα ούλα 
  • αργός ρυθμός επούλωσης
  • μούδιασμα ή αίσθημα βαρύτητας στο σαγόνι
  • εκτεθειμένο οστό

Επικοινωνήστε αμέσως με τον οδοντίατρό σας, τον γενικό γιατρό ή τον ογκολόγο αν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα μετά από οδοντιατρική θεραπεία.