Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Πως τα προβλήματα του στομάχου επηρεάζουν τα δόντια μου

στομάχι - δόντιαΓνωρίζετε ότι η υγεία του πεπτικού σας συστήματος μπορεί να επηρεάσει τα δόντια σας; Η συχνή αναστάτωση στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει σταδιακή φθορά του προστατευτικού σμάλτου των δοντιών, μια διαδικασία γνωστή ως διάβρωση. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση των δοντιών και να “ανοίξει την πόρτα” για επιβλαβή βακτήρια.

Το στομάχι παράγει φυσικά οξέα που βοηθούν το σώμα  να αφομοιώσει τα τρόφιμα. Μερικές φορές, αυτά τα οξέα ταξιδεύουν μέχρι το λαιμό και το στόμα, ειδικά μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Το σάλιό από την άλλη εξισορροπεί τα όξινα επίπεδα του στόματος. Για όσους όμως πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα γαστρικά οξέα φθάνουν στο στόμα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα καταστροφική όταν κοιμάστε, επειδή καταπίνετε λιγότερο συχνά και στο στόμα παράγεται λιγότερο σάλιο.

Η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να φθείρει το σμάλτο στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών, καθώς και στις επιφάνειες μάσησης. Οι οδοντίατροι μπορούν να το παρατηρήσουν κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Πώς να προστατεύετε τα δόντια σας – και να έχετε ανακούφιση:

  1. Οι  τσίχλες χωρίς ζάχαρη βοηθούν στην παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα.
  2. Αποφύγετε το αλκοόλ, το κάπνισμα και μην τρώτε 3 ώρες πριν τον ύπνο.
  3. Εάν η  καούρα, η παλινδρόμηση οξέος, ή άλλες στομαχικές διαταραχές είναι μέρος της καθημερινής σας ζωής, βρείτε  με το γιατρό σας  ένα σχέδιο φροντίδας για τη θεραπεία των υποκείμενων αιτιών.
  4. Εάν υποφέρετε από παλινδρόμηση οξέος να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικότερα, ώστε να σιγουρευτείτε ότι τα δόντια σας παραμένουν υγιή, καθώς και να σας συστήσει τρόπους για να αποτραπεί η διάβρωση τους.