Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Στοματικό Piercing

Piercing και στοματική υγείαΤο  piercing είναι μια δημοφιλής μορφή αυτο-έκφρασης, η οποία μπορεί να φαίνεται όμορφη, αλλά μπορεί να λειτουργήσει επικίνδυνα για την υγεία. Πέραν του ότι το τρύπημα στη γλώσσα και τα χείλη ενοχλεί κατά την ομιλία, τη μάσηση και την κατάποση, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, πόνο και οίδημα. Το στόμα είναι ένα υγρό περιβάλλον που φιλοξενεί τεράστιες ποσότητες βακτηρίων, αποτελώντας ιδανικό μέρος για μόλυνση. Και μια λοίμωξη μπορεί γρήγορα να γίνει απειλητική για τη ζωή, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Επίσης, με μια μόλυνση θα μπορούσε η γλώσσα να πρηστεί τόσο πολύ, ώστε να φράξει τον αεραγωγό και το άτομο να πνιγεί. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί αν ένα μέρος του κοσμήματος σπάσει στο στόμα του. 

Άλλοι κίνδυνοι είναι το άτομο να τραυματίσει τα ούλα παίζοντας με το piercing, ή ακόμα και να σπάσει κάποιο δόντι αν το δαγκώσει πολύ σκληρά.

Πιθανές επιπλοκές: 

  • Υπερευαισθησία στα μέταλλα.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις στο σημείο .
  • Νευρική βλάβη. Μετά από ένα piercing μπορεί να αντιμετωπίσετε μια μπερδεμένη γλώσσα που προκαλείται από νευρική βλάβη, η οποία είναι συνήθως προσωρινή, αλλά μπορεί μερικές φορές να είναι μόνιμη. Το τραυματισμένο νεύρο μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της γεύσης σας, ή ακόμα και το πώς μετακινείτε το στόμα σας.
  • Υπερβολικό σάλιο. Το τρύπημα της γλώσσας μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σάλιου.
  • Οδοντικές δυσκολίες. Το κόσμημα μπορεί να παρεμποδίσει την οδοντιατρική φροντίδα παρεμποδίζοντας τις ακτίνες Χ.

Αν έχετε ήδη τρυπήματα:

  • Επικοινωνήστε αμέσως με τον οδοντίατρο ή τον γιατρό σας εάν έχετε κάποια ένδειξη λοίμωξης – πρήξιμο, πόνο, πυρετό, ρίγη, κούνημα ή κόκκινη εμφάνιση γύρω από τη θέση του piercing.
  • Κρατήστε το σημείο διάτρησης καθαρό και απαλλαγμένο από οποιοδήποτε θέμα που μπορεί να συγκεντρώσει στο κόσμημα χρησιμοποιώντας ένα πλύσιμο στο στόμα μετά από κάθε γεύμα.
  • Ελέγξτε τη στεγανότητα του κοσμήματός σας περιοδικά (με καθαρά χέρια). Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την κατάποση ή το πνίξιμο εάν το κόσμημα αποκολληθεί.

Βλέπετε τον οδοντίατρό σας τακτικά και θυμηθείτε να βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα και νήμα καθημερινά.