Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Τα οφέλη της βιταμίνης D στα δόντια

βιταμίνη D και δόντιαΗ βιταμίνη D είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία σας. Τα επίπεδα της βιταμίνης D αποτελούν δείκτη της συνολικής σας υγείας. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να πάρετε περισσότερη βιταμίνη D σχετικά εύκολα και οικονομικά.

Η απορρόφηση βιταμίνης D και ασβεστίου συμβαδίζουν στο σώμα σας. Πιθανόν να γνωρίζετε ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για υγιή οστά, οπότε κατ’ επέκταση και δόντια, καθώς και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Εκτιμάται ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη D. Χωρίς επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, το σώμα σας θα απορροφήσει μόνο το 10-15% του ασβεστίου που λαμβάνετε από τη διατροφή σας.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο σώμα έρευνας που ανακαλύπτει ότι η βιταμίνη D είναι ισχυρή για την υγεία σας με πολλούς άλλους τρόπους, όπως:

  • Βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος
  • Αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου
  • Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου
  • Μείωση του βάρους και της παχυσαρκίας
  • Μείωση του κινδύνου αυτοάνοσων ασθενειών
  • Πρόληψη της θνησιμότητας
  • Πρόληψη της οστεοπόρωσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη, των μυοσκελετικών πόνων, της χρόνιας αδυναμίας, της κατάθλιψης και κάποιων καρκίνων όπως του εντέρου, του στήθους και του προστάτη

Από τα σχεδόν 30.000 γονίδια στο σώμα σας, η βιταμίνη D έχει επιπτώσεις περίπου στα 3.000, καθιστώντας την απίστευτα σημαντική. Ακόμη και τα νεύρα σας χρειάζονται βιταμίνη D για να μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και κάθε μέρους του σώματός σας.

Πώς λειτουργεί η βιταμίνη D.
Η σωστή κατανόηση του πώς λειτουργεί αυτή η βιταμίνη στο σώμα σας αρχίζει με το να γνωρίζετε ότι είναι περισσότερο σαν μια ορμόνη παρά μια βιταμίνη. Η βιταμίνη D ξεκινά αρχικά στη μορφή προβιταμίνης D όπου ενεργοποιείται και μετατρέπεται σε καλσιτριόλη. Χωρίς αυτή τη διαδικασία ενεργοποίησης, η οποία γίνεται στο ήπαρ και στους νεφρούς, η βιταμίνη D που παίρνετε από τον ήλιο ή τη συμπλήρωση θα παραμείνει ανενεργή.