Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Το σάλιο και οι ιδιότητές του

το σάλιο και οι ιδιότητες τουΤο σάλιο, ή αλλιώς ο σίελος, αποτελεί το έκκριμα των μικρών και μεγάλων σιελογόνων αδένων (παρωτίδα – υπογνάθιοι και υπογλώσσιοι αδένες). Αποτελείται από 99% περίπου νερό και ο,5% από οργανικά και ανόργανα συστατικά.

Η παρουσία του:

  • Διευκολύνει τη μάσηση, την κατάποση και την ομιλία.
  • Παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση λόγω της διατήρησης της λειτουργικής ακεραιότητας των γευστικών κάλυκων.
  • Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της στοματικής κοιλότητας διότι δρα ως προστατευτικός παράγων κατά της τερηδόνας, της ουλίτιδας, της περιοδοντίτιδας, των λοιμώξεων της βλεννογόνου του στόματος κτλ.
  • Αποτελεί μέρος της άμυνας του οργανισμού κατά των μικροβίων εξαιτίας διάφορων παραγόντων που περιέχει (αντισώματα, παράγοντα αδρανοποίησης του AIDS κτλπ).
  • Συμβάλλει στην διατήρηση της γενικής υγείας.

Πέραν της διατήρησης της υγείας λοιπόν, το σάλιο μπορεί επίσης να παρέχει και σημαντικές πληροφορίες. Δεδομένου ότι μοιράζεται πολλές ιδιότητες  με το αίμα, μελετάται η χρήση του για την ανίχνευση και διάγνωση διάφορων ασθενειών.

Ήδη χρησιμοποιείται για την ταχεία εξέταση του AIDS, ενώ οι ερευνητές παρουσιάζουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, του στόματος, ασθένειες των ούλων και τη ηπατίτιδας.