Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

6 Λόγοι να Κόψετε το Κάπνισμα

Είναι γνωστό πόσο επιβλαβές για την γενικότερη υγεία σας είναι το τσιγάρο. Στο συγκεκριμένο άρθρο όμως θα επικεντρωθούμε στη στοματική κοιλότητα και στις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει σε αυτήν το κάπνισμα.

Ασθένειες των ούλων και Περιοδοντίτιδα:

Έχει επιβεβαιωθεί με έρευνες πως οι ασθένειες των ούλων αλλά και η περιοδοντίτιδα εξελίσσονται ταχύτερα στους καπνιστές συγκριτικά με τους μη καπνίζοντες.

Επειδή το κάπνισμα εξασθενεί την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις, η μάχη κατά της ασθένειας των ούλων γίνεται δυσκολότερη και, αν τα ούλα ασθενήσουν, το κάπνισμα κάνει δυσκολότερη τη θεραπεία τους.

Ο άλλος λόγος για τον οποίο οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο είναι διότι το κάπνισμα μπορεί να κρύψει τα σημάδια της ασθένειας των ούλων.

Η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος είναι τα συνήθη σημάδια ουλίτιδας, όμως, επειδή η νικοτίνη περιορίζει τη ροή του αίματος στα ούλα, οι καπνιστές μπορεί να μην εμφανίσουν αυτά τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της ασθένειας των ούλων.

 

Επηρεάζει αρνητικά τα οστά (άνω και κάτω γνάθο):

Ευρήματα από μελέτες  έχουν δείξει ότι οι συστηματικοί καπνιστές αλλά και όσοι εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα, έχουν αυξημένη απώλεια οστικής μάζας και επομένως χαμηλότερη οστική πυκνότητα συγκριτικά με τους μη ή πρώην καπνιστές. Η οστεοπόρωση, στην οποία οδηγεί η χαμηλή οστική πυκνότητα, αυξάνει των κίνδυνο καταγμάτων.

Επίσης, οι καπνιστές έχουν 3 έως 4 φορές μεγαλύτερη αδυναμία ή καθυστέρηση ανάπλασης των οστών μετά από την οστική ένωση, λόγω καθυστερημένης επαναγγείωσης του μοσχεύματος και προδιάθεσης για νέκρωσή του.

Δυσάρεστη Αναπνοή:

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει άμεσα ή έμμεσα δυσάρεστη αναπνοή. Αρχικά, σωματίδια του καπνού κατακρατούνται στη στοματική κοιλότητα, κυρίως στη γλώσσα προκαλώντας δυσοσμία και χρωματίζοντας την γλώσσα πιο σκούρα.

Εκτός από αυτό, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καπνίσματος συμβάλλουν επίσης στην κακή αναπνοή. Η υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα του καπνιστή οδηγεί σε δυσάρεστη αναπνοή. Δυστυχώς, η συχνότητα του βουρτσίσματος δεν βοηθάει να απαλλαχτεί από τη μυρωδιά.

 

Δυσχρωμία Δοντιών:

Ας μην ξεχνάμε πως το τσιγάρο μπορεί να χρωματίσει δυσάρεστα τα δόντια σας και να αφαιρέσει κατά πολύ από την εμφάνιση σας. Η πίσσα και η νικοτίνη στο τσιγάρο δημιουργούν κίτρινους και καφέ λεκέδες επάνω στα δόντια σας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

 

Απώλεια Γεύσης και Όσφρησης:

Εάν είστε συστηματικός καπνιστής, τότε με την πάροδο του χρόνου θα έχετε παρατηρήσει πως οι αισθήσεις της όσφρησης και γεύσης σταδιακά μειώνονται. Πρόκειται για μια συνήθη παρενέργεια του τσιγάρου, που μπορεί να σας οδηγήσει σε υπερβολές στο φαγητό καθότι θα χρειάζεστε μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού ή ζάχαρης, κάτι που μπορεί να αποβεί καταστρεπτικό για την γενικότερη υγεία σας.

Καρκίνος τη Στοματικής Κοιλότητας:

Πέραν του καρκίνου στους πνεύμονες μην ξεχνάτε πως το τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και στη στοματική κοιλότητα, στη γλώσσα, στα χείλη, στα ούλα και στο λαιμό.