Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Fitness και Στοματική Υγιεινή

Η φράση «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ» αποτελεί μια φράση σταθμό στον τρόπο ζωής του ανθρώπου στο πέρασμα των αιώνων. Από την αρχαία Ελλάδα ως και σήμερα , τον 21ο αιώνα ,ο συνδυασμός σωματικής άσκησης και σωστής διατροφής αποτελεί μια ισορροπία που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο με απώτερο σκοπό μια ευτυχισμένη ζωή .Τον συνδυασμό αυτό περιγράφει η λέξη Fitness.

Ο σημερινός Fitness άνθρωπος βιώνει την έννοια της ευτυχισμένης ζωής έχοντας ως πρότυπο ένα όμορφο εμφανισιακά , με καλοσχηματισμένο σώμα , με όμορφη επιδερμίδα και αστραφτερό χαμόγελο, μοντέλο .

Ένα αστραφτερό χαμόγελο αποτελεί τον καθρέφτη του εαυτού μας και δηλώνει αυτοπεποίθηση , ζωντάνια ,ευρωστία  και μια καλή στοματική υγιεινή.

Η υγιεινή του στόματος είναι συνδυασμένη με την πρόληψη πολλών παραγόντων , όπως

 

 • την κακοσμία του στόματος
 • των τερηδονισμένων δοντιών
 • των παθήσεων του περιοδοντίου και των ούλων
 • των καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

Πως επιτυγχάνουμε ένα αστραφτερό χαμόγελο με υγιή δόντια;

 

 1. Με το συχνό και σωστό βούρτσισμα
 2. Με τον καθημερινό μεσοδόντιο καθαρισμό
 3. Με τη χρήση στοματικού διαλύματος
 4. Με τον έλεγχο από τον οδοντίατρο
 5. Με την προσεγμένη , χαμηλή σε ζάχαρη διατροφή , καθώς και με την μειωμένη κατανάλωση πλούσιων σε χρωστικές τροφών.

 

 

 1. Μετά από κάθε γεύμα θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας για 2-3 λεπτά. Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός , καθώς το διάστημα των 2-3 λεπτών είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν από τη στοματική κοιλότητα όλα τα μικρόβια , τα οποία με τα παράγωγα οξέα τους συμβάλλουν στη δημιουργία της τερηδόνας. Κατά το βούρτσισμα ασκούμε απαλές δυνάμεις στα ούλα κάνοντας κυκλικές κινήσεις .

 

 1. Το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια αναλαμβάνουν να καθαρίσουν τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια μας , στις οποίες δε φτάνει η οδοντόβουρτσα ( τα λεγόμενα μεσοδόντια βουρτσάκια). Η χρήση τους γίνεται σε κάθε βούρτσισμα , μετά από τον καθαρισμό με την οδοντόβουρτσα.

 

 1. Το στοματικό διάλυμα παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Η χρήση του γίνεται στο τέλος του βουρτσίσματος και δε ξεπλένεται με νερό. Προτιμάτε τα διαλύματα από το φαρμακείο που περιέχουν χλωρεξιδίνη , μια ουσία, που έχει αντιμικροβιακή δράση .

 

 1. Ο καθιερωμένος ετήσιος έλεγχος από τον οδοντίατρο είναι απαραίτητος , όπου συνδυάζεται κλινική και ακτινογραφική εξέταση.

 

 1. Μια διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη ευνοεί τη μη ανάπτυξη των μικροβίων της στοματικής κοιλότητας . Με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη, τα μικρόβια του στόματος ενισχύονται , παράγοντας οξέα βλαβερά για τα δόντια μας. Καθώς η κατανάλωση κόκκινου κρασιού, καφέ , τσαγιού, coca-cola και άλλων ροφημάτων και τροφών πλούσιων σε χρωστικές , όπως και το κάπνισμα, κιτρινίζουν τα δόντια μας και μας προσδίδουν ένα λιγότερο λευκό και λαμπερό χαμόγελο.

 

Το χαμόγελο  και το στόμα μας αποτελούν εικόνα της υγειάς του οργανισμού μας.

 

 

Oral Aesthetic Dentistry

www.oralaesthetics.gr