Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Γιατί δεν Μπορούν τα Δόντια σας να Θεραπευτούν Μόνα τους;

Όλοι γνωρίζετε πως το σώμα σας μπορεί να επουλώσει μόνο του πληγές, πως ακόμα και μετά το κάταγμα ενός οστού υπάρχει η δυνατότητα να «δέσει» χωρίς την δικά μας παρέμβαση απαραίτητα. Γιατί όμως ενώ ο οργανισμός μας είναι σε θέση να αποκατασταθεί φυσικά, τα δόντια μας δεν μπορούν να θεραπευτούν μόνα τους;

Στα οστά υπάρχουν ειδικά κύτταρα, οι οστεοβλάστες και οι οστεοκλάστες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία νέου οστού. Η αδαμαντίνη όμως, δηλαδή το σμάλτο, δεν έχει αντίστοιχα ζωντανά κύτταρα για να την βοηθήσουν στην ανάπλαση. Οπότε από την στιγμή που ένα δόντι χαλάσει και δημιουργηθεί κοιλότητα εξαιτίας της τερηδόνας, θα πρέπει να παρέμβει ο οδοντίατρος σας για να το επιδιορθώσει.

Υπάρχει παρόλα αυτά, μια περιορισμένη δυνατότητα του δοντιού να θεραπεύσει ένα κομμάτι του μόνο του. Μέσα στην οδοντίνη, που είναι το εσωτερικό περίβλημα του δοντιού το οποίο εμπεριέχει τον πολφό- δηλαδή τον πυρήνα του δοντιού, υπάρχουν κύτταρα υπεύθυνα για την δημιουργία ενός στρώματος οδοντίνης προκειμένου να προστατευτεί ο πολφός από μηχανική ή χημική επίθεση.

Δυστυχώς όμως, αυτή η ιδιότητα των συγκεκριμένων κυττάρων δεν είναι αρκετή για να επουλωθούν μεγάλες κοιλότητες.

Για αυτό λοιπόν, θα πρέπει να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να διατηρήσετε τα δόντια σας και τη στοματική σας κοιλότητα σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση μπορείτε.