Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΟΥΛΩΝ

Τα ούλα σε φυσιολογικές συνθήκες καλύπτουν τη ρίζα των δοντιών και το οστό της γνάθου που στηρίζει τα δόντια. Με τον όρο υφίζηση ή υποχώρηση ούλων εννοούμε όταν μέρος της ρίζας του δοντιού αρχίζει να γίνεται φανερό στην στοματική κοιλότητα. Η ρίζα του δοντιού καθότι δεν καλύπτεται από το σμάλτο, έχει ένα εμφανώς κιτρινωπό χρώμα και μπορείτε να την διακρίνετε με ευκολία.  Πρόκειται για μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση που όμως οι περισσότεροι την προσπερνούν γιατί αναπτύσσεται σταδιακά στο πέρασμα του χρόνου και δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Η υποχώρηση των ούλων μπορεί να έχει διάφορα αίτια, τραυματικά ή παθολογικά, και η θεραπευτική τους προσέγγιση ποικίλει ανάλογα με τα αίτια.

Ο ασθενής με υποχώρηση ούλων συνήθως διαμαρτύρεται  για υπερ-ευαισθησία συγκεκριμένων δοντιών όπως επίσης παρατηρεί κάποια δόντια να φαίνονται μεγαλύτερα ή πιο μακριά από ότι πριν.

Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αλλάζουν σύμφωνα με την σοβαρότητα του προβλήματος.

  • Στην περίπτωση που η υποχώρηση των ούλων είναι μικροβιακή:

Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην απόξεση των ριζών, να αφαιρεθεί η πλάκα και η πέτρα υπο-ουλικά, η επιφάνεια των ριζών στο τέλος θα πρέπει να είναι  καθαρή και ομαλή έτσι ώστε να μπορέσουν ταχύτερα τα ούλα να προσκολληθούν επάνω της. Η θεραπεία αυτή της περιοδοντίτιδας συμπεριλαμβάνει περισσότερα από ένα ραντεβού και την χρήση τοπικής αναισθησίας.

  • Στην περίπτωση που η υποχώρηση των ούλων είναι έντονη:

Σε τέτοιες περιπτώσεις προχωρημένων υφιζήσεων ο οδοντίατρος συνήθως επιλέγει να προχωρήσει με χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος, με την τοποθέτηση δηλαδή μοσχεύματος στην περιοχή όπου παρατηρείται η έλλειψη. Ο δότης του μοσχεύματος είναι ο ίδιος σας οργανισμός καθώς η λήψη γίνεται από τον ουρανίσκο. Σταδιακά τα ούλα της περιοχής θα ενσωματωθούν  με το μόσχευμα και θα καλύψουν την εκτεθειμένη ρίζα προστατεύοντας την έτσι από τερηδόνα.

  • Στην περίπτωση που η υποχώρηση των ούλων ευθύνεται στο έντονο βούρτσισμα των δοντιών :

Ο οδοντίατρος σας θα πρέπει να σας υποδείξει τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών σας χωρίς να προκαλείτε βλάβες στους μαλακούς ιστούς. Ίσως σας συμβουλέψει να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες, και οδοντόκρεμα με φθόριο για να αποφύγετε την ανάπτυξη τερηδόνας στην επιφάνεια των ριζών.

  • Στην περίπτωση που η υποχώρηση των ούλων ευθύνεται στον βρουξισμό:

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο οδοντίατρος επικεντρώνεται ταυτόχρονα στη θεραπεία και των δύο παθήσεων, του βρυγμού και της υφίζησης. Η κατασκευή ενός νάρθηκα νυκτός για να ελεγχθεί ο βρουξισμός κρίνεται απαραίτητος .

  • Στην περίπτωση που η υποχώρηση των ούλων ευθύνεται σε ορθοδοντικό πρόβλημα:

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να προηγηθεί η ορθοδοντική θεραπεία, καθώς το πρόβλημα εντείνεται εξαιτίας της λανθασμένης θέσης των δοντιών. Μετά την επίτευξη ενός σωστού ορθοδοντικού αποτελέσματος, μπορείτε να προχωρήσετε στην θεραπεία της υφίζησης, εάν και εφόσον αυτή δεν έχει θεραπευτεί πλήρως από την ορθοδοντική.

Η υποχώρηση των ούλων είναι μια πάθηση που χρειάζεται την προσοχή σας, πέρα από αισθητικά προβλήματα στο χαμόγελο σας μπορεί να προκαλέσει και άλλα οδοντικά προβλήματα, όπως τερηδόνα, περιοδοντικούς θυλάκους ή και έντονη ευαισθησία των συγκεκριμένων δοντιών στην καθημερινότητα.