Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Τι Ισχύει για τους Γονείς που Φιλούν το Παιδί στο Στόμα;

Το αν θα πρέπει να φιλάμε τα παιδιά μας στο στόμα ή όχι είναι ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει αρκετούς γονείς και έχει προκαλέσει ποικίλες και αντίθετες αντιδράσεις. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα μελετήσουμε το ζήτημα από την μεριά της οδοντιατρικής και στοματικής υγείας, κατά πόσο είναι αθώο ή επιβλαβές για την υγεία του παιδιού μας το φιλί στο στόμα.

Έχουν γίνει πολλές έρευνες στο παρελθόν, οι oποίες αποδεικνύουν πως  το βακτήριο υπεύθυνο για την έναρξη της τερηδόνας, Streptococcus mutans, έχει μεταδοθεί από τον γονιό στο παιδί, καθότι το ίδιο το παιδί δεν έχουν το συγκεκριμένο βακτήριο στη στοματική τους κοιλότητα. Η μετάδοση του βακτηρίου αυτού μπορεί να έχει γίνει είτε με την κοινή χρήση ενός κουταλιού, είτε με ένα φιλί στο στόμα.

Το θέμα είναι πως τα παιδιά αυτά που έρχονται από μικρή ηλικία σε επαφή με το συγκεκριμένο βακτήριο εμφανίζουν νωρίτερα τερηδόνα στα δόντια τους, αλλά επίσης έχουν την τάση να εμφανίζουν και συχνότερα, έτσι όλο και περισσότερα δόντια προσβάλλονται και  χαλάνε συγκριτικά με τα παιδιά που συναντούν αυτό το βακτήριο αργότερα στη ζωή τους.

Τώρα γνωρίζετε τον λόγο που οι οδοντίατροι σας αποθαρρύνουν από αυτή την συνήθεια.