Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Νάρθηκας Βρυγμού

 

 

 

Σκοπιμότητα του νάρθηκα

 

Ο νάρθηκας χρησιμοποιείται για την θεραπεία των μυικών δυσλειτουργιών και γενικά των παθήσεων των κροταφογναθικών διαρθρώσεων. Ο σπουδαιότερος σκοπός του νάρθηκα είναι να σταθεροποιήσει τη σύγκλειση των δοντιών, να ανακουφίσει τις κροταφογναθικές διαρθρώσεις, να ξεκουράσει τους μύες της μάσησης και της περιοχής γενικά και τέλος να εμποδίσει την αποτριβή των δοντιών σε περιπτώσεις βρυγμού.

 

Χρήση του νάρθηκα

 

Ο νάρθηκας θα χρησιμοποιείται για μια περίοδο που η διάρκειά της μπορεί να κυμαίνεται από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες, ανάλογα με το είδος και τη μορφή των ενοχλημάτων. Η χρήση του νάρθηκα θα γίνεται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά καμιά φορά μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση του και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Τυχόν δυσαρέσκειες ή προβλήματα

 

Αν και ο νάρθηκας είναι προσεκτικά κατασκευασμένος, είναι δυνατό να δημιουργήσει στην αρχή της χρήσης του μικρά προβλήματα. Με άλλα λόγια μπορεί να αισθανθείτε το νάρθηκα ογκώδη και ακαλαίσθητο τα πρώτα 24ωρα μαζί με ένα  αίσθημα αναγούλας ή αυξημένη σιελόρροια. Εξαιτίας της κατασκευής του, ο νάρθηκας μπορεί να πιέζει ορισμένα δόντια με αποτέλεσμα να τα αισθανθείτε μουδιασμένα κυρίως το πρωί μετά τον ύπνο. Είναι επίσης δυνατόν να προκληθεί ασυναίσθητα δάγκωμα στα μάγουλα. Όλα τα παραπάνω προβλήματα εξαφανίζονται όταν αρχίσετε να συνηθίζετε το νάρθηκα. Αν όμως, παρόλα αυτά, τα προβλήματα συνεχιστούν, ακόμη και μετά από μερικά 24ωρα και είναι τόσο έντονα ώστε να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νάρθηκα, θα πρέπει να ενημερώνεται ο οδοντίατρος, ο οποίος και θα ρυθμίσει κατάλληλα το νάρθηκα.

 

Όταν το πρωί βγάλουμε το νάρθηκα, νιώθουμε ότι κάτι παράξενο συμβαίνει με το κλείσιμο των δοντιών μας, σαν δηλαδή αυτά να μην μπορούν να συνταιριάζουν μεταξύ τους, όπως πρώτα. Αυτό όμως δεν είναι παράξενο ούτε και θα πρέπει να μας ανησυχεί ή να μας προβληματίζει, γιατί είναι το αποτέλεσμα της χαλάρωσης που έχει αρχίσει να γίνεται στους μύες της περιοχής. Συνή8ως η θεραπεία με το νάρθηκα συνοδεύεται και από μια μικρή ρύθμιση της σύγκλεισης των δοντιών για την καλύτερη σταθεροποίησή της.

 

Κατασκευή του νάρθηκα

Ο νάρθηκας αυτός μπορεί να κατασκευαστεί είτε ψηφιακά (ο πράσινος) είτε αναλογικά (ο διάφανος).

Στην πρώτη περίπτωση θα προηγηθεί ψηφιακή αποτύπωση του στόματος και έπειτα υπολογιστικά καθοδηγούμενη κατασκευή του νάρθηκα βρυγμού ο οποίος τέλος, εκτυπώνεται σε 3D εκτυπωτές.

Στη δεύτερη περίπτωση η λήψη αποτυπώματος γίνεται αναλογικά με υλικά σιλικόνης και ο οδοντοτεχνίτης κατασκευάζει το νάρθηκα στο εργαστήριο.