Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Οδοντίατρος και Φόβος

Για τους περισσότερους ανθρώπους η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία αλλά είναι διαχειρίσιμη. Για κάποιους άλλους όμως, η σκέψη της επίσκεψης από μόνη της είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρή αντίδραση άγχους η οποία έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγουν ή να ακυρώνουν οι ασθενείς τα ραντεβού.

Ο φόβος του οδοντιάτρου είναι αρκετά συχνός, όταν όμως ο φόβος αυτός αποθαρρύνει τον ασθενή να επισκεφθεί το ιατρείο τότε πλέον μιλάμε για φοβία. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι και αίτια που προκαλούν αυτού του είδους τη φοβία, είτε μια τραυματική θεραπεία που έγινε στο παρελθόν είτε το άγχος μπροστά στη βελόνα. Επειδή όμως τα αίτια είναι διαφορετικά σε κάθε ασθενή είναι σημαντικό να κατανοήσετε εσείς οι ίδιοι τον φόβο σας και να τον επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο σας.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΝΟ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται τον οδοντίατρο επειδή δε θέλουν να αισθανθούν πόνο. Υπάρχουν όμως τρόποι να το διαχειριστείτε αυτό τόσο πριν όσο και μετά από κάποια θεραπεία. Συνήθως οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν κάποιο τοπικό αναισθητικό έτσι ώστε εσείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας είστε απαλλαγμένοι από πόνο και ενοχλήσεις. Μετά το τέλος της θεραπείας θα σας συστήσουν κάποιο παυσίπονο, τοποθέτηση πάγου τοπικά ή ειδικά στοματικά διαλύματα.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε το άγχος σας πριν φτάσετε στην ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Η συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας και η προσήλωση στις αναπνοές μπορούν να επιβραδύνουν τον καρδιακό σας ρυθμό και να σας χαλαρώσουν. Μπορείτε να έρθετε με τα ακουστικά σας και κατά τη διάρκεια της θεραπείας να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική ή ένα podcast. Στο εμπόριο θα βρείτε επίσης διάφορα squeeze toys που βοηθούν να διαχειριστείτε το άγχος στη καρέκλα του οδοντιάτρου. Τέλος, η συνοδεία από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο θα παίξει σίγουρα σημαντικό ρόλο στη χαλάρωση σας.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Υπάρχουν διάφορες φαρμακευτικές λύσεις που μπορεί να σας προτείνει ο οδοντίατρος σας, αρχικά ένα απλό αγχολυτικό το οποίο θα πάρετε μία ώρα πριν από τη θεραπεία σας. Επίσης, μπορεί να σας προτείνει την ενσυνείδητη καταστολή (μέθη) που αποτελεί μια πολύ ασφαλή μέθοδο και εφαρμόζεται εκτεταμένα σε οδοντιατρικές εργασίες στο εξωτερικό. Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα ολικής αναισθησίας η οποία όμως ενδείκνυται για χειρουργεία στη στοματική κοιλότητα και δυσκολότερες θεραπείες από τον καθαρισμό ή την έμφραξη.

Τελικά η διαχείριση του φόβου που αισθάνεστε για τον οδοντίατρο θα χρειαστεί έναν συνδυασμό από τις παραπάνω μεθόδους για να τον ξεπεράσετε ή για να καταφέρετε έστω να παρευρεθείτε στο προγραμματισμένο ραντεβού σας.  Επικοινωνήστε ξεκάθαρα με τον οδοντίατρο σας για το τι ακριβώς σας προκαλεί τόσο έντονο άγχος και εκείνος λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό ιστορικό σας, θα βρει την κατάλληλη για εσάς λύση.