Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησίας

Με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησίας, θα θέλαμε να μιλήσουμε σε αυτό το άρθρο για την ολική αναισθησία και την ανακάλυψη της.

Σε μια μικρή πόλη της Georgia, το Jefferson, ένας 26 χρόνος γιατρός εν ονόματι Crawford Williamson Long, αφαίρεσε έναν όγκο από το λαιμό ενός ασθενούς του, αφού είχε προηγηθεί αναισθησία με αιθέρα.  Η ημερομηνία ήταν 30 Μαρτίου, 1842.

Περισσότερο από τέσσερα χρόνια αργότερα, στην Βοστώνη στις 16 Οκτώβρη του 1846, ο Thomas Morton, ένας οδοντίατρος που χρησιμοποιούσε αιθέρα, συμμετείχε ως αναισθησιολόγος σε χειρουργείο του Dr. John Warren, ο οποίος ήταν χειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο της Βοστώνης.

Ένας γιατρός που παρακολουθούσε έτρεξε να διαδώσει τα νέα στις τοπικές εφημερίδες. Η ιστορία γράφτηκε… λάθος.

Για πολλά χρόνια έπειτα, το Γενικό Νοσοκομείο της Βοστώνης, φιλοξένησε το “Ether Dome”, την αίθουσα που πολλοί πίστευαν πως έγινε το πρώτο χειρουργείο με αναισθησία. Ακόμα και μνημείο κατασκευάστηκε στη Βοστώνη το 1868 για να εξυμνήσει το σπουδαίο αυτό κατόρθωμα. Για χρόνια λοιπόν, οι ιστορικοί της ιατρικής έδιναν τα εύσημα στον Morton για την χρήση αιθέρα ως αναισθητικό ασθενών.

Αλλά δεν ήταν αλήθεια, o Crawford Long άξιζε να γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας.

Στην πορεία, ο Morton κυνηγούσε ανεπιτυχώς το Αμερικανικό Κογκρέσο για να αναγνωρίζει την ανακάλυψη του και για να πάρει σαφώς, το βραβείο του.  Παραποιούσε τον αιθέρα του με χρώματα και μυρωδιές, μέχρι που τον ονόμασε και «Λήθη», προς τιμήν του Ελληνικού ποταμού που σύμφωνα με την μυθολογία προκαλούσε απώλεια μνήμης. Τίποτα από αυτά όμως δεν του χάρισαν αυτό που επιθυμούσε.

Οι πλειοψηφία των Ακαδημαϊκών γνωρίζει πως θα πρέπει να δημοσιευτεί κάτι προκειμένου να κατοχυρωθεί, ο Long όμως καθυστέρησα την δημοσίευση του επτά ολόκληρα χρόνια, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Morton να αναλάβει δράση.

Με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησίας, θα θέλαμε να μιλήσουμε σε αυτό το άρθρο για την ολική αναισθησία και την ανακάλυψη της.Το 1912, ο Dr. Sir Wiliam Osler έγραψε: «O Long έβαζε τους ασθενείς του να εισπνέουν αιθέρα και έπειτα σε εκείνη την κατάσταση προχωρούσε στην επέμβαση, αλλά ο Morton το 1846 στο Γενικό Νοσοκομείο της Βοστώνης , σε δημόσια αίθουσα χειρουργείου, αναισθητοποίησε έναν ασθενή με αιθέρα και απέδειξε την χρησιμότητα της χειρουργικής αναισθησίας».

Το 1997, ο V.C.  Saied έγραψε: «Είναι σπουδαίο πως ο Dr. Crawfold Long χρησιμοποιούσε τον αιθέρα για αναισθητικό από το 1842, τέσσερα έτη πριν την δημόσια εμφάνιση του Morton, παρόλα αυτά, κρατώντας την χρήση του αιθέρα ως αναισθητικό απομονωμένη παρέτεινε τον πόνο των ασθενών παγκοσμίως».

Ο Long δικαιολογήθηκε για την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της χρήσης αιθέρα ως αναισθητικού, ισχυρίζοντας πως έπρεπε πρώτα να βεβαιωθεί για τα αποτελέσματα και την ασφάλεια του.

Μέχρι και σήμερα υπάρχει στο Γενικό Νοσοκομείο της Βοστώνης το “Ether Dome” το οποίο λειτουργεί πλέον σαν μουσειακός  χώρος, υπάρχει επίσης στον Δημόσιο Κήπο της Βοστώνης ένα άλλο μνημείο στο οποίο αναγράφεται: « Για να τιμήσουμε την ανακάλυψη ότι η εισπνοή αιθέρα προκαλεί αναισθησία στον πόνο. Πρώτη φορά αποδείχθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Βοστώνης, Οκτώβριος μ.Χ. MDCCCXLV»