Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Ψηφιακό Σχέδιο Θεραπείας και Αισθητική Ανάλυση

Η ψηφιακή τεχνολογία στην οδοντιατρική, βοηθά στην σωστή διάγνωση των προβλημάτων του στόματος (ακτινογραφίες, φωτογραφίες, μετρήσεις), την κατάστρωση ενός ρεαλιστικού και αποτελεσματικού σχεδίου θεραπείας (μελέτη περιστατικού, τροποποίηση χαμόγελου, μελέτη τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων) και τέλος την κατασκευή αποκαταστάσεων από σύγχρονα υλικά με την ασφάλεια και κυρίως την ακρίβεια που μόνο η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει.

  • DIGITAL SMILE DESIGN

 

Το Digital Smile Design είναι η τελευταία καινοτομία στην Σύγχρονη Αισθητική Οδοντιατρική. Αποτελεί μέθοδο ψηφιακής ανάλυσης του προσώπου και ψηφιακής προσομοίωσης του νέου χαμόγελου.

Σχεδιάζεται το νέο σχήμα των δοντιών σε φωτογραφίες πριν&μετά από το χαμόγελο του ασθενή.

Οι ιδανικές διαστάσεις και αναλογίες των δοντιών, το σχήμα και η θέση τους σχεδιάζονται με βάση τις αποστάσεις και τις αναλογίες σε ολόκληρο το πρόσωπο και μορφολειτουργικά χαρακτηριστικά.

 

 

 

Τι προσφέρει το DSD στον ασθενή;

  1. ο ασθενής βλέπει το προτεινόμενο αποτέλεσμα σε φωτογραφίες από το πρόσωπο του (πριν-μετά)
  2. το νέο χαμόγελο δοκιμάζεται ”πάνω” στα φυσικά δόντια με τη χρήση οδηγού από ακρυλική ρητίνη (mock-up snap-on)
  3. εξασφαλίζει ”ιδανικό” σχήμα της νέας οδοντικής σύνθεσης με ακρίβεια 95-98%
  4. προκύπτει ολόκληρο το σχέδιο θεραπείας με ακρίβεια, οπότε η αλληλουχία των σταδίων καθίσταται απόλυτα κατευθυνόμενη
  5. μπορούμε να δούμε σε ποια δόντια και με ποιο τρόπο πρέπει να παρέμβουμε
  6. βοηθάει ώστε, οι θεραπείες να είναι ελάχιστα ή και καθόλου επεμβατικές .

 

  • Ψηφιακός Σχεδιασμός Μεταβατικής Εργασίας

Πριν γίνει η λήψη αποτυπωμάτων και η κατασκευή  της μόνιμης προσθετικής εργασίας στο τροχισμένο δόντι του ασθενούς, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση μιας μεταβατικής εργασίας, η οποία θα προστατεύει το εναπομείναν δόντι, αλλά και θα μορφοποιήσει τους γύρω μαλακούς ιστούς, μέχρι η κεραμική εργασία να είναι έτοιμη από το εργαστήριο.

Η μεταβατική αυτή εργασία (είτε γέφυρα, είτε στεφάνη) σχεδιάζεται ψηφιακά σε εξειδικευμένα λογισμικά προγράμματα έπειτα από ψηφιακή αποτύπωση των δοντιών. Ο σχεδιασμός διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και έπειτα εκτυπώνεται σε εκτυπωτές 3D και είναι έτοιμη για προσωρινή συγκόλληση.

  • Υπολογιστικά καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων

 

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλλει σημαντικά στον τομέα της εμφυτευματολογίας ώστε απλά, αλλά ακόμη και πιο σύνθετα περιστατικά εμφυτευμάτων και προσθετικής να μπορούν πλέον να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτό εξασφαλίζει άμεσα και ακόμη πιο ακριβή αποτελέσματα. Χάρη, λοιπόν, σε αυτή την τεχνολογική εξέλιξη, έχει δημιουργηθεί  η  υπολογιστικά καθοδηγούμενη εμφυτευματολογία. Πρόκειται για μια διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων με τη χρήση ειδικού χειρουργικού οδηγού αφού πρώτα αυτά έχουν μελετηθεί και τοποθετηθεί εικονικά μέσω ειδικών λογισμικών στην τομογραφία του ασθενή στον υπολογιστή.

 

 

 

Α) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή σχεδιάζεται ως εξής:

  1. Στο πρώτο ραντεβού μετά τη λήψη του ιστορικού και της λεπτομερούς κλινικής εξέτασης, θα πάρουμε τα αρχικά ψηφιακά αποτυπώματα των γνάθων με τον ενδοστοματικό σαρωτή. Επίσης, θα πρέπει να γίνει μία αξονική (CT) ή ογκομετρική (CBCT) τομογραφία των γνάθων.
  2. Στη συνέχεια, τα δεδομένα της αξονικής και τα ψηφιακά εκμαγεία του στόματος εισάγονται και αναλύονται στο εξειδικευμένο πρόγραμμα σχεδιασμού-λογισμικό. Το πρόγραμμα αυτό έχει τη δυνατότητα, με τα δεδομένα της τομογραφίας, να αναπαραστήσει σε τρεις διαστάσεις το οστό της άνω και κάτω γνάθου.

Το λογισμικό περιέχει βιβλιοθήκες εμφυτευμάτων, εκ των οποίων ο οδοντίατρος μπορεί να επιλέξει τον ψηφιακό τύπο του εμφυτεύματος που θέλει να τοποθετήσει στην τρισδιάστατη αναπαράσταση του οστού της γνάθου. Παράλληλα, καθορίζεται η επιθυμητή κλίση και, ταυτόχρονα, το βάθος τοποθέτησης, ακολουθώντας την ανατομία     της περιοχής και αποφεύγοντας ανατομικά στοιχεία, όπως π.χ. νεύρα, ιγμόρειο, ρινική κοιλότητα κ.ά. Με αυτόν τον τρόπο, καθορίζονται με ακρίβεια οι θέσεις τοποθέτησης των εμφυτευμάτων εξαρχής.

Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται στο ελάχιστο τα λάθη που μπορεί να συμβούν κατά τη χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Επίσης, μειώνουμε το χρόνο της χειρουργικής επέμβασης και, κατά συνέπεια, τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Αφού ολοκληρωθεί το σχέδιο θεραπείας και καθοριστούν οι θέσεις τοποθέτησης των εμφυτευμάτων, τα δεδομένα αποστέλλονται μέσω του διαδικτύου από το λογισμικό στον 3D εκτυπωτή, όπου με βάση αυτά τα δεδομένα κατασκευάζουμε εξατομικευμένους χειρουργικούς οδηγούς.

Στους οδηγούς αυτούς έχουν μεταφερθεί με υψηλή ακρίβεια, βάση της ανάλυσης των δεδομένων που έχουν προκύψει από το λογισμικό, οι θέσεις στις οποίες έχει σχεδιαστεί να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα. Στη συνέχεια, οι νάρθηκες  χρησιμοποιούνται από εμάς  κατά τη χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στο οστό της γνάθου.

Β) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Κατά τη χειρουργική φάση γίνεται η τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων, συνήθως με τοπική αναισθησία, αποτελώντας έτσι μια βατή για τον ασθενή διαδικασία. Tοποθετούμε τα οδοντικά εμφυτεύματα, στα σημεία των γνάθων που έχουμε προσχεδιάσει στο προηγούμενο στάδιο, με τη βοήθεια του χειρουργικού νάρθηκα. Συνήθως ακολουθεί χρόνος αναμονής 3-4 μηνών ώσπου να ολοκληρωθεί η οστεοενσωμάτωση.

  • Facial Scan

Στη νέα γενιά ψηφιακής αποτύπωσης, ο οδοντίατρος μπορεί να αποτυπώσει πλέον ψηφιακά τόσο τη στοματική σας κοιλότητα όσο και το πρόσωπο σας με εξειδικευμένα Facial Scanners, έτσι ώστε να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη της ομοιομορφίας του προσώπου αλλά και των αναγκών του.

Επίσης, η τεχνολογία αυτή είναι απόλυτα ασφαλής και δεν προκαλεί δυσαρέσκεια στον ασθενή.  Μόνο λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να ολοκληρωθεί η αποτύπωση του προσώπου σας και να είναι έτοιμη για 3D analysis και μελέτη.

Έχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του προσώπου του ασθενούς μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο θεραπείας που τον αντιπροσωπεύει πλήρως και εναρμονίζεται με τα χαρακτηριστικά του.