Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Διαταραχές της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης

διαταραχές κροταφογναθικής διάρθρωσηςΟι ΚΓΔ μαζί με τους μύες της μάσησης και τα δόντια (σύγκλειση) απαρτίζουν τα βασικότερα στοιχεία του στοματογναθικού συστήματος, του οποίου την λειτουργία κατευθύνει και συντονίζει το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος).

Οι συχνότερες διαταραχές της κροταφογναθικής διάρθρωσης που μπορούν να προκληθούν στις ΚΓΔ μπορούν να ταξινομηθούν αδρά σε δύο κατηγορίες:

 • τις νευρομυικές διαταραχές,
 • τις ενδοαρθρικές διαταραχές.

Ο οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσλειτουργία/παθολογική κατάσταση στην περιοχή του στοματογναθικού συστήματος.

Για πολλά άτομα με διαταραχές της κροταφογναθικής διάρθρωσης, το αίτιο είναι άγνωστο. Οι αιτιολογίες που δίνονται για αυτές τις παθήσεις δεν είναι καλά τεκμηριωμένες. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Κακή σύγκλειση των δοντιών ή ορθοδοντικά σιδεράκια
 • Στρες και σφίξιμο των δοντιών. Πολλά άτομα με προβλήματα TMJ δεν σφίγγουν τα δόντια και πολλά που σφίγγουν τα δόντια για μεγάλο διάστημα δεν έχουν προβλήματα στην TMJ άρθρωση. Σε κάποια άτομα, το στρες που σχετίζεται με τη διαταραχή αυτή μπορεί να έχει προκληθεί από τον πόνο, αντί να αποτελεί το αίτιο το προβλήματος.
 • Η κακή στάση μπορεί επίσης να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στα συμπτώματα TMJ.
 • Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα TMJ είναι το στρες, η κακή διατροφή και η έλλειψη ύπνου.

Συμπτώματα του βρυγμού :

 1.  Πόνος στη γνάθο ή στην άρθρωση
 2.  Πονοκέφαλοι
 3.  Πόνος στους μυς της κεφαλής και της κάτω γνάθου
 4.  Θόρυβος (clicking) κατά το άνοιγμα του στόματος
 5.  Περιορισμός στο άνοιγμα του στόματος
 6.  Αποτριβή και φθορά στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών
 7.  Διάβρωση στην περιοχή του αυχένα των δοντιών
 8.  Κατάγματα δοντιών, σφραγισμάτων ή προσθετικών εργασιών
 9.  Κινητικότητα δοντιών

Αντιμετώπιση

Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο βρυγμός και οι  συνέπειές του. Η μυοχαλαρωτική φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με διαχείριση των επιπέδων άγχους κρίνεται σε αρκετές περιπτώσεις σκόπιμη. Με την κατασκευή από τον ειδικευμένο οδοντίατρο ενός νάρθηκα (νάρθηκας βρυγμού), τον οποίο ο ασθενής φοράει κατά την διάρκεια της νύχτας, προστατεύονται τα δόντια του, χαλαρώνουν οι μύες του προσώπου του, με αποτέλεσμα την ανακούφιση από τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Πρόκειται για μασελάκια που κατασκευάζονται από διαφανή ακρυλική ρητίνη ή σιλικόνη ειδικά για κάθε ασθενή ώστε να εφαρμόζουν ακριβώς στο σχήμα των δοντιών του. Οι νάρθηκες βρυγμού μπορούν να κατασκευαστούν είτε αναλογικά, μετά την αναλογική αποτύπωση του φραγμού, είτε ψηφιακά, έπειτα από ψηφιακή αποτύπωση (scan), να επεξεργαστούν  3D σε εξιδεικευμένο πρόγραμμα και τέλος να γίνει εκτύπωση από 3D εκτυπωτές.