Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Εμφυτεύματα

εμφυτεύματαΟδοντικά Eμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αλλάζουν τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι. Είναι σχεδιασμένα να αποτελούν την υποδομή για την αποκατάσταση των δοντιών, να μοιάζουν, να δίνουν την αίσθηση και να έχουν την λειτουργία των φυσιολογικών δοντιών.

Το άτομο εκείνο που έχει χάσει τα δόντια του ανακτά ουσιαστικά την ικανότητα να τρώει οτιδήποτε, γνωρίζοντας ότι τα δόντια του δείχνουν φυσικά και ότι πρόκειται να διατηρηθεί το περίγραμμα του προσώπου.

Οι ασθενείς με οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να χαμογελούν με εμπιστοσύνη.

Τι είναι τα οδοντικά Εμφυτεύματα;

Τα ίδια τα εμφυτεύματα αποτελούν μικροσκοπικούς στύλους από τιτάνιο, οι οποίοι εισάγονται στην γνάθο όπου τα δόντια λείπουν. Αυτά τα μεταλλικά στηρίγματα ενεργούν ως υποκατάστατα της ρίζας του δοντιού. Τοποθετούνται στη γνάθο μέσω χειρουργικής επέμβασης. Ο δεσμός του οστού με το τιτάνιο, δημιουργεί μια ισχυρή υποδομή για τα τεχνητά δόντια. Τα εμφυτεύματα, επίσης, βοηθούν στην διατήρηση της δομής του προσώπου, αποφεύγοντας την αλλοίωση του, η οποία συμβαίνει όταν λείπουν δόντια.

Η Χειρουργική Διαδικασία

εμφυτευματα

Για τους περισσότερους ασθενείς, η αποκατάσταση με οδοντικά εμφυτεύματα εμπλέκει δύο χειρουργικές διαδικασίες. Στην πρώτη, τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στην γνάθο.

Για τους πρώτους τρεις έως έξι μήνες μετά την χειρουργική επέμβαση, τα εμφυτεύματα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια των ούλων όπου βαθμιαία επέρχεται η οστεοενσωμάτωση.

Κατά την διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου,μπορείτε να φοράτε οδοντοστοιχίες ή μεταβατικές αποκαταστάσεις και να τρώτε μαλακές τροφές.

Αφού το εμφύτευμα έχει ενσωματωθει στο οστό της γνάθου, αρχίζει η δεύτερη φάση. Ο γιατρός πρόκειται να αποκαλύψει τα εμφυτεύματα και να τοποθετήσει «βιδες» επούλωσης . Τα μικρά αυτά εξαρτήματα προεξέχουν ανάμεσα στα ούλα. Όταν τοποθετηθούν τα τεχνητά δόντια, αυτά τα εξαρτήματα δεν θα φαίνονται. Συνήθως, ολόκληρη η διαδικασία απαιτεί έξι με οκτώ μήνες. Σε μερικούς ασθενείς γίνεται αισθητή μια μικρή διατάραξη στην καθημερινή τους ζωή.

Χειρουργικές προοδεύσεις

Χρησιμοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία του οδοντικού εμφυτεύματος, ο γιατρός μπορεί να τοποθετήσει μονοφασικά εμφυτεύματα. Τα εμφυτεύματα αυτά δεν απαιτούν για την αποκάλυψή τους μια δεύτερη φάση, αλλά απαιτούν πριν την τοποθέτηση των τεχνητών δοντιών έναν ελάχιστο χρόνο επούλωσης έξι εβδομάδων. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν αμεσως μετά την εξαγωγή ενός δοντιού – ελαχιστοποιώντας περαιτέρω τον αριθμό των χειρουργικών διαδικασιών. Οι προοδεύσεις που έχουν γίνει στην τεχνολογία του οδοντικού εμφυτεύματος έχουν τελέσει εφικτή, σε άλλες περιπτώσεις, την εξαγωγή του δοντιού και την τοποθέτηση εμφυτευμάτων με την στεφάνη(μεταβατικη), σε μια επίσκεψη. Η διαδικασία αυτή, ονομάζεται ‘άμεση φόρτιση’ η οποία απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό την χειρουργική διαδικασία.

Ποιοι τύποι προσθέσεων είναι διαθέσιμοι;

Μια απλή πρόσθεση (στεφάνη) χρησιμοποιείται προκειμένου να αντικαταστήσει ένα χαμένο δόντι – το κάθε προσθετικό δόντι προσκολλάται με το δικό του εμφύτευμα. Μια ακίνητη γέφυρα μπορεί να αντικαταστήσει δύο ή περισσότερα δόντια και ίσως να απαιτεί μόνο δύο ή τρία εμφυτεύματα. Μια πλήρης οδοντική πρόσθεση (πέταλο) αντικαθιστά όλα τα δόντια της άνω ή της κάτω σας γνάθο. Ο αριθμός των εμφυτευμάτων ποικίλει, εξαρτάται από τον τύπο της πλήρους προσθέσεως (κινητή ή ακίνητη) που απαιτείται.

Ο γιατρός εκτελεί στο ιατρείο του, την χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης εμφυτεύματος σε μια χειρουργική αίθουσα όμοια με νοσοκομείου και κατ’ αυτόν τον τρόπο βελτιστοποιεί το επίπεδο της ασηψίας. Η χειρουργική επέμβαση εμφυτεύματος σε εσωτερικό ασθενή νοσοκομείου είναι κατάλληλη για τους ασθενείς εκείνους που έχουν ειδικές ιατρικές και αναισθητικές ανάγκες.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις Σχετικά με τα Οδοντικά Εμφυτεύματα

Γιατί οδοντικά εμφυτεύματα;

Την πρώτη φορά που μάθατε για τα οδοντικά εμφυτεύματα, διαπιστώσατε τελικά ότι υπάρχει τρόπος για να βελτιώσετε την ζωή σας. Όταν χάνετε ορισμένα δόντια – είτε είναι μια νέα κατάσταση ή κάτι που ζείτε μαζί με αυτό για χρόνια – οι συγκυρίες που έχετε, ποτέ δεν σας κάνουν να συνηθίσετε να χάνετε ένα τέτοιο ζωτικό μέρος του εαυτού σας.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορεί να είναι η δίοδος για την επανάκτηση της αυτοεκτίμησης. Ένας σουηδός επιστήμονας και ορθοπεδικός χειρουργός, ο Δρ. Per-Ingvar Branemark, συνέλαβε αυτή την έννοια για την στοματική αποκατάσταση πριν από τριάντα πέντε χρόνια. Με την καινοτόμο ερευνά του, ο Δρ. Branemark άνοιξε την πόρτα σε μια ευκαιρία επανάκτησης της αυτοπεποίθησης για εκατομμύρια άτομα που αντιμετωπίζουν την στενοχώρια ενός χαμένου δοντιού.

Γιατί θα πρέπει να διαλέξετε τα οδοντικά εμφυτεύματα πέρα από τους παραδοσιακούς τρόπους αποκατάστασης;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι: Γιατί θυσιάζονται τα γύρω καλά δόντια για την γεφύρωση ενός κενού, επιπρόσθετα η αφαιρεση της ολικής ή μερικής οδοντοστοιχίας κατά την νύχτα ίσως να είναι ενοχλητική, για να μην σημειωθεί ότι οι οδοντοστοιχίες οι οποίες γλιστρούν μπορεί να μην είναι άνετες και να σας φέρουν σε δυσάρεστη θέση.*

Είστε υποψήφιος για οδοντικά εμφυτεύματα;

Εάν σκέφτεστε τα εμφυτεύματα, το στόμα σας θα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά και να ανασκοπηθεί το ιατρικό και το οδοντιατρικό σας ιστορικό. Εάν το στόμα σας δεν είναι το ιδανικό για εμφυτεύματα, ίσως να γίνουν εισηγήσεις για τρόπους βελτίωσης του αποτελέσματος, όπως είναι μεταμόσχευση οστού.

Τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείται;

Η πλειοψηφία των οδοντικών εμφυτευμάτων και το μόσχευμα οστού μπορούν να εκτελεστούν στο ιατρείο υπό τοπική αναισθησία.

Απαιτούν τα οδοντικά εμφυτεύματα ειδική φροντίδα;

Την πρώτη φορά που τα εμφυτεύματα τοποθετηθούν, θα σας εξυπηρετούν για αρκετά χρόνια εάν τα φροντίζετε και διατηρείτε το στόμα σας υγειείς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτετε χρόνο για την καλή στοματική υγιεινή (βούρτσισμα και μεσοδόντιος καθαρισμός με οδοντικό νημα ή βουρτσάκι) και την τήρηση τακτικών ραντεβού με τον οδοντιάτρό σας.