Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Ενδοδοντία

ΟΔΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΦΟΣ

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ

Είναι η εξειδείκευση που ασχολείται με τη βιολογία, τη φυσιολογία, την παθολογία και τη θεραπεία του οδοντικού πολφού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΦΟΣ;

Ο οδοντικός πολφός είναι η μαλακή ουσία του δοντιού που αποτελείται από νεύρα, αγγεία και συνδετικό ιστό. Συμβάλλει στην ανάπτυξη του δοντιού και προσφέρει στο δόντι τροφή και αίσθηση.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ Ο ΠΟΛΦΟΣ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ

Όταν ο πολφός μολυνθεί ή τραυματιστεί και αδυνατεί να αυτοεπιδιορθωθεί, πεθαίνει. Οι πιο συχνές αιτίες πολφικής νέκρωσης είναι το κάταγμα και η βαθειά τερηδόνα, τα οποία οδηγούν σε εισβολή των μικροβίων στον πολφό. Έτσι προκαλείται μόλυνση μέσα στο δόντι που αν μείνει αθεράπευτη οδηγεί σε δημιουργία πύου στο ακρορρίζιο. Αυτό το πύο σχηματίζει ένα απόστημα το οποίο σιγά-σιγά καταστρέφει το οστό γύρω απ΄το ακρορρίζιο. Επίσης μπορεί τα μικρόβια απ΄τον πολφό να εισέλθουν στη γενική κυκλοφορία του αίματος και να προκληθεί σοβαρή βακτηριακή μικροβιαιμία, που ίσως χρειαστεί και νοσοκομειακή φροντίδα. Γι΄αυτούς τους λόγους κρίνεται απαραίτητη η ενδοντική θεραπεία του υπεύθυνου δοντιού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Ενδοδοντική θεραπεία είναι η διαδικασία αφαίρεσης του νεύρου και των αγγείων απ’το εσωτερικό του δοντιού, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας διατήρησης του δοντιού στο φραγμό. Αφού αφαιρεθούν το νεύρο και τα αγγεία,ο χώρος που μένει κενός (οι ριζικοί σωλήνες) καθαρίζεται και απολυμαίνεται και εμφράσσεται ερμητικα με γουταπέρκα. Ένα απλό παράδειγμα, για να γίνει περισσότερο κατανοητή η διαδικασία, είναι η αφαίρεση του φυτιλιού από ένα κερί.Μια ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί σε 1 έως 3 συνεδρίες.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην εξάλειψη του μικροβιακού παράγοντα μέσω του χημικομηχανικού καθαρισμού των ριζικών σωλήνων, ο οποίος εκτελείται με προσοχή, υπομονή, επιμονή και φυσικά με τη χρήση ελαστικού απομονωτήρα που προστατεύει τον ασθενή, διευκολύνει το γιατρό και συμβάλλει στην εξασφάλιση αποστειρωμένου πεδίου εργασίας.

Με τη χρήση: μηχανοκινούμενων εργαλείων διεύρυνσης των ριζικών σωλήνων (profile, protaper), σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων (ψηφιακή ακτινογραφία), μέσων οπτικής παρατήρησης (μεγενθυτικά γυαλία loupes συνδυαζόμενα με εξωτερική πηγή φωτός), ηλεκτρονικού εντοπιστή ακρορριζικής στένωσης, τεχνικών θερμοπλαστικοποημένης γουταπέρκας (system B, Obtura) είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα το δόντι στο φραγμό.

Στοχεύουμε στην τέλεια κατά μήκος και κατά πλάτος έμφραξης των ριζικών σωλήνων καθώς και στην ερμηνική απόφραξη του ακρορριζίου.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ

Το έργο μας επεκτείνεται και στη χειρουργική ενδοδοντία, η οποία πολλές φορές έρχεται να συμπληρώσει το αποτέλεσμα της συντηρητικής ενδοδοντικής θεραπείας με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση της υγείας της περιακρορριζικής περιοχής.

Συγκεκριμένα διενεργούνται:
1. Σχάση και παροχέτευση φατνιακού αποστήματος
2. Αντιμετώπιση διατρήσεων
3. Περιακρορριζική χειρουργική (καθαρισμός περιακραρριζικής περιοχής, εκτομή ακρορριζίου και ανάστροφη έμφραξη με ΜΤΑ)