Λ. Βουλιαγμένης 224 Αγ. Δημήτριος

210 9739944

Στοματική Υγεία και Καρδιά

Η υγιεινή του στόματος έχει άμεση επίπτωση στην καρδιά μας. Υπεύθυνη για σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κακή στοματική υγεία.

Τα χαλασμένα δόντια αλλά ακόμα και η ουλίτιδα,  μπορούν να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Ένοχος είναι ένας μηχανισμός αυτοάμυνας που διαθέτουν τα μικρόβια του στόματος. Όταν τα βακτήρια εισέλθουν στην ροή του αίματος μέσω των ούλων που αιμορραγούν, παράγουν μία πρωτεΐνη, η οποία εξαναγκάζει τα αιμοπετάλια να κολλήσουν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν έναν θρόμβο που θα περιβάλλει τα μικρόβια ως ασπίδα, η οποία είναι ανθεκτική και στα αντιβιοτικά. Επιπλέον, η συγκόλληση των αιμοπεταλίων μπορεί να προκαλέσει μικρούς θρόμβους αίματος, μορφώματα στις βαλβίδες της καρδιάς ή φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων που μπορεί να παρεμποδίσουν την παροχή αίματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Έτσι τα στοματικά βακτήρια μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστούν με την σωστή στοματική υγιεινή. 

Ο στρεπτόκοκκος ευθύνεται για την οδοντική πλάκα και την ουλίτιδα, αλλά γίνεται πολύ επικίνδυνος όταν φύγει από το στόμα και κυκλοφορήσει στο αίμα. Τότε μπορεί τα μικρόβια να εγκατασταθούν σε σημεία που δεν ρέει κανονικά το αίμα, π.χ. στην καρδιά σε περιπτώσεις ενδοκαρδίτιδας (φλεγμονή του μυός της καρδιάς).

 Τα αποστήματα είναι φλεγμονές στα ούλα ή στο οστό της γνάθου γύρω από τη ρίζα του δοντιού. Συνοδεύονται από πόνο, πρήξιμο των ούλων και μερικές φορές πυρετό. Σε περίπτωση αποστήματος υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης ενδοκαρδίτιδας. Προκειμένου αυτό να αντιμετωπιστεί σωστά γίνεται χορήγηση αντιβίωσης. Επίσης τρείς μήνες πριν από προγραμματισμένα χειρουργεία καρδιάς (π.χ. bypass, μεταμοσχεύσεις), θα πρέπει να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από οδοντίατρο, ώστε να αποφύγουμε την μικροβιαιμία.

– Η περιοδοντίτιδα είναι μια μορφή προχωρημένης ουλίτιδας, όπου τα ούλα υποχωρούν και τα δόντια σταδιακά χάνουν τη στήριξή τους στο οστό.  Η περιοδοντίτιδα αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στα αγγεία. Επίσης, θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Για την πρόληψη είναι απαραίτητη η σωστή στοματική υγιεινή καθημερινά.

Συμπέρασμα:

Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων, θα πρέπει εκτός από υγιεινή διατροφή, ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερόλης, άσκηση και διακοπή του καπνίσματος, να προσέχουμε και την στοματική μας υγεία. Μάλιστα οι επιστήμονες ενοχοποιούν την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα ως υπεύθυνες για την στεφανιαία νόσο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.